Blog

Bye Bye Shampoo!

In de laatste weken van de zwangerschap sloegen Mathijs en ik de laatste spullen in voor de komst van onze kleine. Er waren veel aanbiedingen op babyproducten op dat moment, dus we namen zo’n beetje alles mee wat er stond. Onder andere namen we babyshampoo mee. Niks bijzonders toch, zou je denken? Maar daar denk ik nu toch wel een beetje anders over… 

 

Het is komende maandag 6 weken geleden dat ik mijn haar heb gewassen met shampoo. Nu zullen veel mensen denken dat dit vies is, maar ik was het wel, alleen dan met water. Mijn zus vroeg wie met haar samen de ‘no poo challenge’ wilde doen en dit leek me wel een interessant experiment. Eigenlijk ging het er vooral bij mij om dat je er heel mooi haar van kan krijgen. Later begon ik na te denken over hoe normaal het is om je haar, vaak meerdere malen per week, te wassen met shampoo. Ook ging ik eens op onderzoek uit op het internet om te kijken wat er allemaal in shampoo zit. Om eerlijk te zijn schrok ik hier wel van! De enige reden bij mij om mijn haar te wassen, was dat het na een aantal dagen een beetje vettig begon te worden. Dan nu de volgende vraag: Heb je ooit een baby gezien met vet haar? Ik niet, dus Noah’s laatste wasbeurt met shampoo is ondertussen ook al weken geleden ;). Zijn haar? PRACHTIG!

 

Wat is shampoo?

Ik wil even in het kort beschrijven wat shampoo is en wat het doet. Shampoo is gemaakt om je hoofdhuid+haar ‘schoon’ te maken. Hiervoor zijn natuurlijk ingrediënten nodig. In shampoo zit onder andere Sodium Laureth Sulphate (SLS) en siliconen. SLS zit in shampoo om het haar te ontdoen van vuil, maar het reinigt té goed en verwijdert ook alle natuurlijke (goede) oliën in je haar. Van deze stof zijn meerdere varianten die soms anders vermeld worden op de achterkant van je shampoo, maar de werking is hetzelfde. Wil je meer weten over wat er in shampoo zit? Op deze site kan je meer info vinden: http://bioreine.be/wat-zit-er-in-je-shampoo/

 

Nu heb ik de babyshampoo van de Kruidvat erbij gepakt, en tot mijn grote verbazing zit er ook SLS in met nog veel meer andere stoffen waarbij ik grote vraagtekens zet. Vaak zitten er ook verschillende PEG’s in. Deze PEG’s zelf zijn niet schadelijk, maar door de manier waarop ze geproduceerd worden kan er 1.4 dioxaan onstaan, waarvan wordt gedacht dat het een kankerverwekkende stof is. Natuurlijk zijn de hoeveelheden heel erg klein, maar wel zit het in veel verzorgingsproducten en cosmetica. Dus als je iets kan weglaten uit je verzorgingsroutine waar dit in zit, zoals (baby)shampoo, is dat weer mooi meegenomen denk ik dan maar! 🙂

 

Je haar moet nou eenmaal afkicken en door een ‘vieze fase’ heen, helaas…

 

Resultaat na 5,5 weken

Noah: Nou moet ik zeggen dat ik Noah’s haar al bijna niet waste met shampoo. Ik heb bij hem dus eigenlijk geen veranderingen opgemerkt aan zijn haar. Het is niet vet geworden (wat het al nooit was) en ik heb zijn haar altijd prachtig gevonden. Dat is ook onveranderd gebleven ;p.

 

Mijn eigen haar: Tja, het is geen feestje hoor, na 24 jaar stoppen met het gebruik van shampoo. Je haar moet nou eenmaal afkicken en door een ‘vieze fase’ heen, helaas… Als ik andere verhalen lees vind ik het bij mij enorm meevallen! Wel is het soms wat vettig bovenop en zijn de punten erg droog. Gelukkig heb ik hier, mede dankzij mijn zus, handige tips voor gekregen. Bij vet haar gebruik ik tarwebloem, wat heel raar klinkt. Ik verdeel een beetje bloem bovenin mijn haar en laat dit even zitten. Daarna borstel/kam ik het uit. Het laat ongeveer een dag een grijzige gloed achter, maar daarna zie ik er niks meer van. Nou moet ik er wel bij zeggen dat ik blond haar heb. Mensen met donker haar kunnen hiervoor cacaopoeder gebruiken. Voor mijn droge punten gebruik ik jojoba olie (wat eigenlijk een was is). Deze olie lijkt het meeste op je eigen huidolie: talg. In deze blogpost kan je hier meer over lezen: http://www.hebjehaarweer.nl/kennis-haarverzorging/producten-recepten/jojoba-olie/

 

 

En nu maar wachten…

Zoals ik al zei merk ik bij Noah geen enkel verschil wat zijn haar betreft. Ik blijf het voorlopig gewoon wassen met water en dan kan hij later zelf beslissen wat hij wil. Zelf vind ik het wel lastig om door te zetten. Het kan 6 tot 12 weken duren voordat je echt verschil merkt, dus misschien nog ik nog even geduld hebben. Voor nu houd ik mijn bloem, jojoba-olie en haarbandjes bij de hand (wat weer helemaal in is, dus dat komt geweldig uit!). Als ik over een tijd nog geen verschil merk wil ik toch wel weer mijn haar wassen. Wel weet ik dat ik dan voor een natuurlijke shampoo ga, zonder SLS, siliconen en alcohol. We gaan het zien!

 

Wil jij ook de ‘no poo challenge’ gaan doen? Of heb je vragen of tips voor mij? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina :).

Tags  

Ook leuk om te lezen?

Geef een antwoord