Blog

De Kraamweek

Pfoeh, dat is toch wel weer even goed nadenken over hoe dat was, die eerst week met Noah. Maar na enig graven in mijn herinneringen komt er gelukkig toch een hoop naar boven. Er komt zoveel bij kijken in die eerste periode als ouders. Veel nieuwe gevoelens, groeiende liefde voor je kindje, alle drukte er omheen met de visite, het genieten van een superfijne kraamverzorgster en misschien al eerste uitjes mét je baby! 

 

Bevallen… en dan?

Het voelde als minuten, maar blijkbaar heeft Noah een hele poos bij mij gelegen na de bevalling. Wat was dát fijn! Helaas werd het even onderbroken door iets minder prettigs… Het oplappen van de boel ‘daar beneden’, laten we maar zeggen, was niet zo fijn. Het was even de vraag of ik naar de OK moest, maar gelukkig was dit niet nodig. De gynaecoloog zei iets in de trant van: ‘Oh, daar kan ik zo wel wat moois van maken’. Toen dat allemaal gefixt was en ik iets had gegeten, mocht ik lekker gaan douchen. Net op tijd ging ik onder de douche vandaan, want ik denk dat ze me anders van de vloer hadden kunnen oprapen. Snel terug in de rolstoel. Daarna at ik nog wat en genoot ik van mijn uitzicht: Mathijs met Noah in zijn armen en mijn moeder ernaast. Ik voelde me een enorm rijke vrouw!

Rond een uur of 2 mochten we naar huis. Het was best gek om in de auto te zitten met op de achterbank je net geboren baby’tje, maar het was heel fijn. Thuis aangekomen wachtten we op de kraamverzorgster, die om 3 uur kwam. Ze was er maar 2 uurtjes en die tijd werd gevuld met het uitleggen van alles voor de eerste nacht. Wat vonden we het spannend! Die middag was mijn moeder er nog even en kwamen mijn schoonouders, vader en oma even langs, terwijl ik op bed lag.

 

De eerste nacht

Ik weet nog goed dat we net in bed lagen, met Noah in de wieg naast mij. We waren zachtjes aan het praten en opeens moest ik huilen. Alles kwam er even uit. Mathijs troostte me en ik viel in slaap. Hoewel hij die middag nog niks wilde drinken, heb ik Noah ’s nachts toch 2 keer succesvol kunnen voeden! Ook waren we enorm geschrokken deze nacht, want Noah spuugde vruchtwater en we dachten eerst dat hij stikte. Het kwam zelfs zijn neusgaten uit, zo zielig… Hier moesten we wel even van bijkomen en we waren de volgende dag blij dat de eerste nacht achter de rug was.

 

Hierna wist ik niet hoe snel ik onder de douche moest duiken!

 

Eindelijk, haren wassen!

In het ziekenhuis mijn haar niet wassen, maar thuis als de kraamverzorgster er was. De kraamverzorgster was er alleen heel kort toen we uit het ziekenhuis kwamen, dus kwam ik hier toen ook niet aan toe. Eén ding wist ik dus wel die eerste ochtend: ik zou mijn haar wassen!

De thee stond al klaar toen de kraamverzorgster kwam en we hebben eerst een half uur gekletst, terwijl Noah nog lekker lag te slapen. Net toen ik lekker wilde gaan douchen, kwam er kraamvisite. De verloskundige kwam langs om te kijken hoe het ging. Heel gezellig, maar ik voelde me een slons. Later zag ik zelfs dat er nog wat bloed in mijn haar zat… Ach ja, ze zijn gelukkig wel wat gewend. ? Hierna wist ik niet hoe snel ik onder de douche moest duiken!

Het was verder een hele bijzondere dag: Noah ging voor het eerst in bad, de borstvoeding liep heel goed, broers en zussen van Mathijs kwamen op visite en na deze dag was het ook heel duidelijk dat we een top kraamverzorgster hadden! Er hing continu een gezellige, gemoedelijke sfeer in huis. Wat wil je nog meer als kraamvrouw. ?

 

Moedergevoel

Soms hoor je verhalen over vrouwen die meteen het ‘moedergevoel’ hadden, maar soms hoor je ook dat het een tijdje duurt. Bij iedereen zal dit waarschijnlijk weer anders zijn. Ik zat er denk ik een beetje tussenin. Toen Noah net geboren was, was dit gevoel heel sterk, maar toen we thuis waren en hij in de wieg lag, kon ik gewoon niet geloven dat hij er was. Het heeft een paar dagen geduurd voordat ik me een moeder voelde, maar het moment dat dit insloeg vergeet ik nooit. Noah lag naast mij te slapen in de wieg en maakte zachte, lieve geluidjes. Ik lag stil naar hem te kijken en te luisteren toen ik opeens overspoeld werd door liefde voor hem, mijn lieve zoon. ❤

 

De gelukkige kraamvrouw

De rest van de week was best druk, maar genieten! Wel twee minpuntjes: Noah kreeg last van krampjes vanaf dag 3 en ik was de hele week snotverkouden, maar verder hadden we niks te klagen. Er werd heerlijk voor ons gekookt, we konden onze prachtige knul laten zien aan onze familie en vrienden en de borstvoeding liep super. Na een paar dagen kregen we het gevoel dat we het beginnend ouderschap onder de knie hadden. Ook de nachten gingen top en samen vormden we een goed team. Op dag 6 maakten we onze eerste wandeling met Noah. Het was heerlijk om weer even buiten te lopen en een frisse neus te halen. Deze dag betekende ook dat de kraamverzorgster er voor het laatst was. We hebben nog foto’s gemaakt van haar met Noah, samen op de bank. Die middag namen we afscheid, wat best een beetje zeer deed. Het was behoorlijk wennen dat ze weg was, zeker de volgende ochtend. Eigenlijk mis ik haar stiekem nog… ?

 

ik heb een superstart gemaakt en dat pakt niemand mij ooit af!

 

Maandag 24-04-2017

Noah was een week oud toen we ons eerste uitje met hem hadden. We hadden afgesproken bij de Intratuin met Mathijs zijn ouders om gezellig wat te drinken. Het kostte me best wat energie, maar omdat mijn schoonmoeder qua gezondheid achteruit ging, wilde ik dat ze zo veel mogelijk mee zou maken met Noah. Dit was de enige keer dat ze met de kinderwagen heeft gelopen, dus achteraf ben ik heel blij dat we dit gedaan hebben.

 

Als ik terugdenk aan deze bijzondere week, krijg ik kriebels in mijn buik. Van te voren probeerde ik me voor te stellen hoe zo’n kraamweek zou zijn, maar niks kan je hierop voorbereiden. Het is iets wat je zelf moet mee maken om te kunnen begrijpen wat het inhoud. En ook al heb ik uiteindelijk een hele zware periode doorgemaakt, ik heb een superstart gemaakt en dat pakt niemand mij ooit af!

Tags  

Ook leuk om te lezen?