Blog

Krampjes… HELP!

Zoals ik al eerder schreef kreeg Noah last van krampjes toen hij 2 dagen oud was. Het was in de namiddag en Mathijs en ik hadden net een dutje gedaan toen de kraamverzorgster haar vermoeden deelde. Ze had Noah getroost en hij had er gelukkig maar eventjes last van gehad. De krampjes werden helaas alleen maar erger…

 

Wanhopig

Totdat Noah 6 weken oud was werden de krampjes steeds erger. Zeker rond week 5 had hij er ontzettend veel last van. Sommige dagen huilde hij alleen maar als hij wakker was. Ik vond het zo sneu voor hem en ik voelde me erg machteloos. Het waren vermoeiende dagen, waarbij ik óók regelmatig een traan heb gelaten. Eerst had ik het idee dat wanneer ik Noah dan maar bij me zou houden en zou troosten hij wel stil zou worden. Maar dit was helaas vaak niet het geval. Ik was zelf namelijk dan ook best gespannen, wat hij vast aangevoeld heeft. Kinderen, en met name baby’s, voelen dit soort dingen haarfijn aan, dus het verbaasde me niets dat Noah dan niet rustig bij me werd. Toch hield ik hem bij me en probeerde ik zelf te kalmeren. Ook bedacht ik me dan dat ik zelf vroeger ook het liefste uithuilde bij mijn moeder als ik pijn had of verdrietig was.

 

Noah ’s grote vriend

In de nacht dat Noah 3 dagen oud was hebben we hem kennis laten maken met iets waarmee hij nog steeds niet zonder kan: de speen. We waren al een tijdje in de weer met hem, omdat hij weer krampjes had en daarbij ook een grote zuigbehoefte. We waren zó moe en hadden al van alles geprobeerd. Hem aanleggen werkte niet en om nou continu een pink in zijn mond te houden zagen we ook niet zitten. Uiteindelijk hebben we een speentje uitgekookt en deze gegeven. Vrij snel daarna viel hij in slaap en konden papa en mama ook gaan slapen. De kraamverzorgster gaf ons de volgende dag groot gelijk, omdat de kans groot was dat hij er nog meer last van zou krijgen. Ze mocht het niet als advies meegeven, omdat er een kans bestaat op tepel-speenverwarring wat als gevolg kon hebben dat Noah niet meer goed uit mijn borst zou drinken. Maar Noah dronk zó goed, dat dit gelukkig bij ons niet het geval was. Noah en zijn speen waren gelijk dikke vriendjes ;). Toen de krampjes verdwenen hebben we afgebouwd met de speen en nu krijgt hij hem alleen nog bij het slapen.

 

Een fietsende kangoeroe

De speen was erg fijn, maar als Noah erge krampen had was dit niet genoeg. We zochten allerlei handige tips die konden helpen bij krampjes. Je kan je kindje op bepaalde manieren vasthouden bijvoorbeeld of masseren. Wat goed hielp bij Noah was ‘fietsen’. Je legt je baby op je benen met de beentjes naar je toe en beweegt ze heen en weer, dus je maakt een soort fietsbeweging. In dit filmpje worden nog een aantal tips gegeven:

https://www.youtube.com/watch?v=JBQAD8fsiro

 

Als zelfs het ‘fietsen’ niet hielp had ik nog één laatste optie: kangoeroeën. Ik kleedde Noah uit tot aan zijn luier en zelf deed ik mijn bovenkleding uit. Daarna ging ik met hem op bed onder de dekens liggen met Noah ’s buik tegen mijn buik. Zijn hoofdje legde ik op mijn borst, zodat hij mijn hartslag kon horen. Hij huilde dan nog even en viel na een poosje in slaap. Vaak was ik zelf dan al zo wanhopig en moe dat ik meehuilde en samen met hem in slaap viel (wat ik eigenlijk geen veilig idee vond!). Vermoeiend hoor, het moederschap!

 

Nog een goede tip van verloskundige Marian: probiotica voor baby’s. Probiotica zijn goede bacteriën die zorgen voor een goede darmflora, dus ook bij je kleine. Let wel goed op dat je probiotica specifiek voor baby’s neemt! 

 

Dááág krampjes!

 

Een blij vaarwel

Vanaf 6 weken werden de krampjes langzaam steeds minder erg. Rond de 10 weken had hij er nog weinig last van en met 12 weken waren ze zo goed als over! Pfieuw, dat was een opluchting! Helaas heb ik kort erna besloten om te stoppen met het geven van borstvoeding. Ik vond dit vreselijk en stiekem doet het soms nog een beetje pijn. Ook al is flesvoeding niet slecht, borstvoeding is toch het beste wat je je kindje kan geven.

De eerste tijd dat we over waren op de fles liet ik de voedingen aan Mathijs over als dat kon, omdat ik het zelf best moeilijk vond. Toen Noah kunstvoeding kreeg kwamen ook de vervelende krampjes weer even terug… 🙁 Daar zaten we niet op te wachten! Gelukkig duurde het nu geen 12 weken voordat hij er vanaf was. In de weken dat de krampjes afnamen, zagen we steeds meer van Noah’s vrolijke karaktertje tevoorschijn komen. Het was heerlijk om hem op te zien bloeien. Dááág krampjes! 

Tags  

Ook leuk om te lezen?